phoenix & friends – de leukste folklore-avond van Nederland

paloina

PALOINA

Internationaal dansensemble Paloina verzorgt sinds haar oprichting in 1971 een grote verscheidenheid aan optredens in folkloristische dans en muziek. In 2021 bestaat het ensemble uit ongeveer dertig jonge dansers / danseressen en een intiem orkest van ongeveer zes muzikanten. De optredens van Paloina worden vormgegeven door de artistiek leiding: Dominike Karantzounis, Lynda Hoekstra en orkestleidster Helene Egberts.

Paloina treedt niet alleen op binnen Nederland, maar reist vanuit Amsterdam over de hele wereld om bekendheid te geven aan de schoonheid en veelzijdigheid van internationale folkloristische dans en muziek. In haar voorstellingen brengt Paloina een aaneenschakeling van choreografieën uit verschillende landen onder begeleiding van prachtige live muziek en zang.

De dansen en melodieën zijn energiek of melancholisch, uitbundig of ingetogen. Gekleed in prachtige kostuums brengen de dansers en muzikanten het publiek in vervoering. Dat is het voornaamste doel van Paloina: om het publiek een zo authentiek mogelijke ervaring te geven. Hierom speelt het orkest vaak met instrumenten die specifiek voor het muziek van een bepaalde dans is gemaakt. Ook wordt tijdens de optredens zo veel mogelijk in authentieke klederdracht gedanst. Deze kostuums worden ook wel eens uitgeleend aan andere ensembles.

Paloina heeft een veelzijdig en uitgebreid repertoire met choreografieën uit: Oost-Europa, India, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en natuurlijk ook Nederland. Jaarlijks organiseert Paloina een eigen voorstelling die altijd toegankelijk wordt gesteld voor publiek. 

 

de leukSTe folklore-avond van nederland

  • Feest met vrienden
  • Vijf top folklore ensembles
  • Gecombineerd in 1 voorstelling
  • Ruim 70 dansers
  • Kortom een wervelende show, die je niet wilt missen